В началото на тази година започнах да се заглеждам вече по истински електронни книги EBOOK. Amazon-ският Kindle ми допадаше доста, но все не ми се случваше да заделя близо 300 лв за да го имам. Другите алтернативи се въртяха около същата цена, докато един ден не попаднах на едно добро предложение в сайта
http://www.dealextreme.com - т.нар The Book. /който или е добро копие или е почти такова на Augen The Book и поне номерата им съвпадат EBA701 /.
Освен цената /$97.70/ и 7" екран, допадна ми факта, че е с Linux операционна система /демек - ще може да го модифицирам, ама за това - по-нататък/, че има Wi-Fi /не че е много важно за една книга/, и че е лек и цветен
Общо взето, поръчах я в началото на март и след двуседмично чакане книгата пристигна. Няма да правя ревю на дълго и на широко, интернета е пълен с такива. На мен книгата си ми върши чудесна работа, издържа близо седмица с едно зареждане /по 1-2 часа четене на вечер/, има и възможност за плейване на MP3 и филми, какво повече да му трябва на човек, още повече свикнал с ограниченията на предишните си книги.
И всичко щеше да е добре, ако след няколко месечна експлоатация, не започна да ме човърка мисълта за това, дали пък не може да се направи някаква шашма и да се подмени или hack -не вградения в нея Linux.
Многобройните търсения и четения доведоха само до един адрес
http://openthebook.byteorder.net на който почти нищо съществено не се казваше и проекта беше замрял още в началото си.
Това охлади до някъде ентусиазма ми, още повече, че и официалния сайт на Augen, чийто клонинг притежавах, беше закрит, та и единственият ъпдейт който беше възможен за сваляне вече липсваше /е, аз го имах, ама не смеех да го пусна
/
Един слънчев ден обаче, реших все пак да погледна какво има в кутията. Взех една използвана кредитна карта и ловко подпорих корпуса по цялата му дължина.
Ето какво се разкри отдолу
Общ вид
Общ вид под LCD екрана
Общ вид на платката. Вижда се процесора jz4755 и NAND паметта H27UAG8T2ATR
Wi-Fi модула
За момент пак мирясах, затворих книгата /буквално/ и продължих да си я използвам още известно време.
/утре следва продължение, как започнах експериментите с Linux и до къде доведе това/